Edaglas

Vår Edaglas samling

Det var en gång, ja så börjar alla sagor så även denna berättelse. Det var alltså en gång en bärnstensfärgad glasskål tillverkad i Eda som fick sitt hem hos mina svärföräldrar. Hur denna kommit i deras ägo, vet ingen med säkerhet. Troligtvis tillförde svärfar den i det gemensamma boet, den versionen enligt maken. I hemmet förvarades den i ett skåp ofta fylld med bröstkarameller.När så hemmet upplöstes. När de båda gamla gått bort, hamnade den fulsnygga skålen i vår ägo. Vid ett besök hos äldsta dottern och hennes familj i Värmland, sommaren 2009, åkte vi till ett litet Loppis. Där fanns en liknande skål och nyfikenheten växte. Ägarinnan, en trevlig äldre kvinna, berättade då för oss varifrån den kom och vi fick även till livs en komprimerad historiebeskrivning om glasbruket Eda.

Nu var intresset väckt och vi började söka och fann Eda-skålar i lysterglas på sajten Tradera. Vår ambition var att köpa sex stycken, en skål till varje barn att finna någon gång, men kära barnbarnet, den äldsta av dem, påpekade: ”Vi då!”

Sommaren 2010 i samband med ett besök i Värmland, gjorde vi även en dagsutflykt till det lilla samhället Eda. Målet var Eda Glasbruksmuseum. Ett uppskattat besök, där vi fick se mångfalden av allt glas som tillverkats men även lysterglas. Vissa modeller kände vi igen! Eda är en tätort i Eda kommun i västra Värmland, nära norska gränsen. Den har fått sitt namn av det tidigare glasbruket. Eda är idag en handelsort som lever på gränshandeln med Norge.

Eda glasbuk startades 1835 av Carl Christopher Lampa och Lars Wilhelm Ahlbom. 1927 kom Edward och Gerda Strömberg till Eda. Strömberg började sin bana som formgivare, fortsatte som chef på Orrefors och blev VD vid glasbruket Eda 1927. Hustrun Gerdas roll var många gånger värdinnans. Hennes konstnärliga förmåga som formgivare är dock odiskutabel och har fått allt större uppmärksamhet under senare år.

1933 upphörde tillverkningen av glas vid Eda men 1935 startade arbetarna tillsammans med Kooperativa föreningen i Charlottenberg tillverkningen igen. Tillverkningen lades dock ner 1940 på grund av material- och arbetskraftsbrist. Detta p g a andra världskriget. 1943 återupptog Birger Eklund från Trelleborg tillverkningen av glas. Tillverkningen lades dock ned för gott 1953 på grund av konkurrens från andra länder. Eda är mest känd för sitt lysterglas från 1920-talet, Gerda Strömbergs glas från början av 1930-talet och det mörkblå glaset med silvermålningar från 1950-talet.