april 2012

ons, 2012-04-25

 

God Morgon Världen!

Tro mig eller inte men det blev en ofrivillig extra cykelrunda, 7.5 km, idag igen!  Måste kanske förklara närmare. Den 9 juni är det Tjejvättern! Som födelsedagspresent på min nästan 70-årsdag fick jag en anmälan till detta evenemang. Avsändarna var familjens tre flickor, som kommer att cykla tillsammans med mig. Enligt dem kommer detta att bli en trivsam runda. De har lovat att gå uppför alla backar tillsammans med mig! Visste inte hur jag skulle bete mig när jag fick detta presentkort men skam den som ger sig. 

Träningen började redan i januari månad. Gym tre gånger i veckan, ben- och konditionsträning. Dessutom cykel 3 x 10 minuter. Sammanlagt blir det ca 9 km motionscykel per vecka.

Nu har utomhusträningen börjat. Igår cyklade vi, käre maken och jag, 12,6 km. Idag skulle jag ta det lugnt, men så blev det inte.

Käre maken skulle ut på sin löparrunda ca fem km och jag bestämde mig för att  cykla ifatt honom.  Borde veta att vi inte talar samma språk  ibland när det gäller färdvägar och hans i mitt tycke dåliga lokalsinne. Det blev fel!  Hamnade till slut på små icke cykelbara stigar i skogen. Marken vattendränkt och lerig på sina ställen. Men, vad gjorde väl det ! Skogen var tyst och stilla. Stengärdsgårdarna underbart  tjusiga  och vitsipporna många.

Det blev en runda på 7,5 km på cykel förutom promenaden i skogen! Det är nog bäst att själv bestämma min egen väg i fortsättningen.

tis, 2012-04-24

Mitt-på-dagen God Dag Världen! 

Ibland blir man lite rädd för sig själv. Hur kort tid tar det inte att gömma?  Man kan gå från det ena rummet till det andra, titta sig omkring och undra varför man är där? Det är nog många som  känner igen detta. Om man inte gör det, lyckliga du!

Ett sätt att komma ihåg för min del är att försöka hänga upp det på olika sätt. Inte bokstavligen men mentalt. En metod som fungerat bra. Ett sätt att komma ihåg namn och var man lägger saker. Är också mycket uppmärksam när något ligger fel och kan med lätthet tala om för andra, var de skall hitta sina saker. Men, nu här det hänt!

I en timmes tid har jag sökt ringarna för gardinupphängning. Rivit ner, rivit upp, flyttat om i skåp och lådor. Nu behövs verkligen en storstädning!! Jag minns var de de fanns för två år sedan, exakt i vilken låda och hur påsen såg ut. Gjorde vissa ommöbleringar förra året och det är ju bara sex månader sen! Vet att jag då lade dem på ett mycket smart ställe, men....

Nu återstår bara om käre maken kan hjälpa mig eller köpa nya. Kognitiv stress eller kan det bero på att jag helst av allt vill köpa nya gardiner? 

Ha det gott! 

sön, 2012-04-22

God Eftermiddag! Har man inget annat att tala om finns ju det alltid spännande objektet väder!  Igår hörde vi åskan mullra och idag har vi skymtat solen bakom diset.

Finns alltid något att längta till. Just nu är det sol och värme. En skön sommar med värme, blommor, bad och slöa lediga dagar. Konstigt nog längtar man efter hösten också. Just den dagen man känner att nu får det vara slut med gräsklippning och ogräsrensning. 

Idag har dock årets jaktsäsong börjat. Jakten på maskrosor och mördarsniglar.  Utrustad med en liten spade och blicken koncentrerad vänd neråt, började maskrosutrotningen. Det blev en hel del! Dessutom måste ju dessa växter vara intelligenta. Trodde mig vara klar med ett område men när jag vänder mig om, finns det flera kvar! Nu har gräsmattan en massa små hål och liksom förra året, hoppas man att nu är de utrotade, alla dessa av grannens dotter så kallade Ingvars solar. Så var fallet inte förra året och så är det nog inte i år heller.

Nästa jakt tar också nu sin början, mördarsniglar. Tycker inte om att döda djur och är imponerad av de som med en sax klipper dem mitt itu! Det kan jag inte. Vet inte riktigt vilken metod som är mest human men tror inte det är min, salt. Det måste finnas ett enkelt sätt att slippa dem men vet inte vilket.

En söndag med trädgårdsarbete, en söndag som lider mot sitt slut. Hoppas de nyplanterade klätterrosorna tar sig och att vi kommer att få stor användning av vår nya cafémöbel! Ha det gott!

 

 

tis, 2012-04-17

Hej alla vänner! Aprilväder kan man nog säga att det är. Tittar man ut genom fönstret skiner solen och himlen är blå. Går man ut genom dörren möts man av kyliga vindar.  Visst väntar man på den där värmen, trots att det bara är april månad!

Tillbaka till verkligheten skulle man kanske kunna säga. En vecka nu sedan vi landade på Landvetter. En vecka fylld med praktiska göromål som tvätt och annat men också en vecka fylld av minnen från Kinaresan!

Helt plötsligt kommer man ihåg små detaljer, försjunker i små minneskavalkader och blir glad! En resa består kanske av tre olika moment - en förberedelse-, genomförande-  och reflektionsfas. Alla tre lika intressanta och roliga!

Nu har vardagen gjort sitt inträde igen. Kläderna är tvättade, teerna provsmakade och de små minnessaker man köpt, utplacerade. Nu får man leva på sina minnen, tacksam över att ha fått denna möjlighet att se detta stora rike ur olika aspekter. En kulturell, historisk och naturupplevelse blandad med intryck och avtryck av människor man mött. Kan man annat än vara glad!

ons, 2012-04-11

En hälsning från en person som känner sig lite mör! Gör saker i ultrarapid och försöker vara samlad samt koncentrerad. Vi är hemma nu! Tänker på en del av våra resekamrater som skulle arbeta idag! Jag har ingenting att skylla på. Idag en programfri dag skulle man kunna säga. Ingen lokal guide, som vår Bat i Peking, som med ett glatt leende säger "I take care of that" och gör det! Frukosten får man fixa själv och allt annat! Jag vet, vi har haft det bra!

Klockan 01.10 satte vi nyckeln i dörren här hemma. En lång flygresa med två extra byten. Snabba sådana också. Det var bara att halvspringa till nästa gate. Bra med tanke på korta väntetider, dåligt om man ser det som ett stressmoment. Allting klaffade! Alla tre resväskorna hemma, t o m den lilla röda nyinköpta kabinväskan, som vi skickade, som inte hade någon tag enligt Köpenhamn!

Kan man vara något annat än glad? Allting har fungerat över alla förväntningar under resans gång. Allting väl här hemma! Nu finns bara tvätten och en massa, massa fina minnen kvar att ta vara på. En härlig resa med en trevlig grupp på tjugotre personer. En resa fylld av historia, naturupplevelser och kultur. En resa tillsammans med människor som gjort intryck i mitt liv!

Kommer fortsättningsvis att skriva i denna blogg. Vill ni så får ni gärna titta in och läsa den!

Nu blir det pizza och jag kommer nog inte att äta den med pinnar!

Ha det gott!

PS. Vi hade också tur med vädret! DS.

 

mån, 2012-04-09

Go'kväll alla ni! Ett kort inlägg ikväll! Förbereder oss inför resan hem i morgon, både mentalt och fysiskt! I morgon åker vi hem!

Flyger på eftermiddagen till Franfurt, byter till Köpenhamn och därefter till Göteborg. Om alt stämmer bra, kommer vi att landa mitt i natten och finner vår bil parkerad på Landvetter. 

Sista kvällen och sista måltiden hela ressällskapet tillsammans. Det var inte vilken middag som helst utan något som jag bara hört talas om - Pekinganka. En god middag då vi även fick smaka på ett kinesiskt rött och sött vin samt en hutt kineskiskt brännvin (56%).

Nu är resväskorna i stort sett färdigpackade, handbagaget ommöblerat och reskläderna framtagna. Nu är det dags att summera allt vi varit med om. Glad att jag skrivit denna blogg till stöd för minnet, ett dokument som får oss att komma ihåg allt det fantastiska vi varit med om!

Ha det gott!

sön, 2012-04-08

Go´kväll! Har varit i Mammons tempel idag. Nej , inte Ikea utan Silk Market i Peking. Orkade var där i drygt två timmar men det fick räcka. 

Vilket skådespel. De unga energiska försäljarna tog tag i armen, följde efter och med all sin övertalningsförmåga försökte de sälja sina varor. Hela konceptet gick ut på att pruta och pruta. "You kill me", "You are joking", "I give you a friendly price" och "What is your last price" hörde man som ständiga kommentarer med åtföljande uppgivna gester. Det var ett skådespel.

Lyckligtvis var vi två. Man fick fördela rollerna. När käre maken diskuterade priset, prutade, blev jag den otrevliga käringen som skakade på huvudet och nekade. Ombytta roller när jag prutade. Försäljarna tittade på oss och med uppgiven teateralisk gest utbrast: "Who is the boss"!

Trevligare var dock morgonens besök i en park, som jag nu inte minns namnet på, där människor samlats och gjorde sina morgonövningar. Äldre människor, yngre människor, grupper eller enskilt rörde de sig med otrolig smidighet. Ibland med något föremål i handen t ex ett svärd. Någon form av kickfjäderboll i grupp och någon form av badmintonracket, mindre modell, samt  boll. Generösa som de var fick många i gruppen prova på.

Eftermiddagen i lugnets tecken. Käre maken har fått sina skräddarsydda kläder och vi har köpt en till resväska. Nu blir det till att kolla vikt och mått inför kommande hemfärd.

Ha det gott!

 

lör, 2012-04-07

 

Tillbaka till Peking!
 
Sen kväll i Peking - nu är vi tillbaka! Samma hotell och samme lokale guide, den pigge och glade B. Som någon sa när han mötte oss på flygplatsen, nu behöver vi inte tänka själva längre!
 
Lämnade den gamla kejsarstaden Xian på eftermiddagen efter en dag som ägnades åt historia. Vår eminente färdledare är ju en historiskt mycket kunnig man och vad han inte vet om de olika dynastierna, kommer jag aldrig att kunna lära mig eller hålla isär!
 
Ett besök på historiska museet, många människor där och många av dem unga. De var mycket intresserade av de utställda objekten och verkar vara stolta över sin historiska bakgrund.
 
Nästa historiska och moderna studiebesök var en Mattateljé. Bakgrundsfakta presenterades, en tusenårig gammal tradition, och visst var silkesmattorna vackra. Ett gediget hantverk som tar månader, ja upp till år att väva.
 
Snyggt att ha hemma javisst men dyrt. Antingen ser jag väldigt intresserad, rik eller naiv ut för visst ville de sälja en matta till mig. Skipping ingår! Utgångspriset 58800 yuan, ungefär samma belopp som den svenska kronan. Försökte vänligt säga att jag inte skulle köpa någon men det var svårt. När vi gick därifrån, hade priset sjunkit till 19800. Det var väl inte dåligt 40000 kr billigare än utgångspriset! Till på köpet skulle jag få en resväska.
 
Det sista historiska besöket denna dag gjordes på våg ut till Flygplatsen - Hangraven Yangling. En kejsargrav som inte gick av för hackor. Att upprätta en sådan grav kostade pengar och detta var inte den enda och absolut inte den mest kostsamma.
 
En historisk dag alltså och nu är även besöket i Xian historia. Vi mötte våren i Xian. Fruktträden blommade underbart och just den där skira gröna färgen syntes på andra lövträd. Tulpanerna var utslagna och maskrosor syntes. Många människor på gatorna, körandes snygga bilar och cyklande. Hela familjen färdas på mopeden, överlastade flakmopeder och få människor med hjälm.
 
 
Nu är vi tillbaka i Peking. I morgon blir det Silk Market och det skall blir intressant att se det som många talar om. Lika intressant skall det bli att se hur långt våren är kommen här - två timmars flygfärd norrut från Xian!
 
Glad Påsk!!
 
 
 
 
 
fre, 2012-04-06

 

Go'kväll denna långfredag. Avslutar dagen med denna lilla rapport! Hoppas den blir bra, men det man kan aldrig veta efter några glas vitt vin nere i baren med goa färdkamrater. 
I morgon lämnar vi denna forntida huvudstad för att fortsätta resan vidare till Peking. 
 
Undrar hur det skulle vara att bo och leva här? Visst blir man lite rädd när man ser alla elledningar som hoprullade nystan vid ledningsstolparna. Tänk om någon skulle klippa av en tråd? Skulle jag våga mig ut i trafiken och köra bil? Nej kanske inte, men alltid trevligt att få uppleva en helt annan atmosfär och kultur. Man sitter i bussen tryggt förvissad att föraren kan sin sak och att man kommer fram!
 
 
Dagen idag började med ett besök på den stora Vildgåspagoden. Ett buddistiskt tempel som upprättas till minne av Xuan Zang, en munk som översatte de buddistiska skrifterna på sanskrit till kinesiska. I den stora trädgården finns flera hus och vad jag förstod, lever det en grupp munkar där ännu idag. I varje fall försökte man sälja souvenirer, målningar m m  och påpekade att all inkomst doneras till munkarna.
 
 
 
En lugn och behaglig miljö med en trädgård runt om. Träd som blommade, våren på väg! En tupp, en höna och kycklingar trippade obekymrat omkring. Upplevde också något som jag aldrig sett förut - i träden hände fågelburar och inte var de tomma inte! Nej, i varje bur satt åtminstone en och ibland två fåglar. Fick även veta att jag själv är en häst och käre maken en apa!, som anses vara väldigt smart!? Vet inte hur en häst karaktäriseras men jag har ju just nu fyra ben!
 
 
Den andra stora upplevelsen idag är Terrakottaarmén. Svårt att med ord beskriva vad vi såg. Storslaget på sitt vis men hos mig väcktes nog mest tanken på varför och hur. Tacksam ändå att ha sett detta Världsarv. Det sjätte vi nu upplevt under vår resa genom Kina.
 
 
 
Vill också berätta att jag fått min 70-års present! Käre maken förärade mig ett underbart jadehalsband då vi stannade till vid en jadetillverkning och försäljning. Har burit det med stolthet hela dagen men borde kanske vänta till i december när jag fyller år? Tyvärr, så länge kan jag inte vänta!
 
Ha det gott!
tors, 2012-04-05

Hej alla ni! Kväll i Xian och här sitter jag på på artonde våningen och skriver. Ute är det mörkt men man kan se den välkända stadsmuren från vårt fönster. Utanför hörs även ljudet av trummor, en del av nattlivet här i Xian?

Tiden går fort om man har trevligt är ju ett allmänt talesätt! Så även nu! Detta är dag tolv av vår resa. Sista delen tar nu sin början.

Nu börjar man fundera över packning, övervikt och eventuella ytterligare inköp! Börjar längta efter sill och potatis samt vanlig svensk TV! Det är härligt att resa runt, se en helt annan kultur men hemma är nog alltid bäst!

Väckning tidigt denna morgon, bussen väntade utanför hotellet och iväg. Målet denna förmiddag var en Teodling i Guilin. Nu kan vi lite mer om te. Hur man odlar, plockar och behandlar. En intensiv men glad ung man, som talade mycket god engelska,  guidade oss runt. Inte bara en beskrivning av processen utan även en teprovning.

Inbjudna till tehuset berättade han om gult, rött, grönt och kompakt te. Vilka temperaturer de olika sorterna kräver och lite om halten av tein samt vad de är bra för.

Det hela avslutades givetvis med ett besök i teshopen för inköp. Käre maken är en stor tedrickare och plötsligt såg jag för min inre syn, hur mitt planerade väskinköp gick upp i rök!

En god lunch som vanligt med fantasifullt dekorerade uppläggningar, blev det en motionsrunda. I varje fall för en kvinna med dåliga knän. Men, då promenaden bjöd på fantastiska scenerier, då fixar man det. Rörflöjtsgrottorna!

Många trappor upp till själva ingången och därefter en vindlande vandring bland stalakiter och stalakmiter. Visste ni skillnaden mellan dessa två? Om inte kan jag upplysa er om att de som kommer från taket - stalakTiter, de från marken - stalakMiter.

Nu finns vi alltså i Xian. Hit anlände vi via flyg alldeles innan skymningen. Här blommar persikoträden med vita-rosa-lila blommor. Vägen in till staden var kantad av dessa och tro mig, det var väldigt vackert! 

Skärtorsdag idag varför jag avslutar med hälsningen Glad Påsk eller är det först på påskafton man säger det? Härom tvista de lärde men för säkerhets skull skriver jag det idag och på lördag!! Ha det gott!

 

Sidor