mars 2012

lör, 2012-03-31

Hej alla vänner!  Upptäckte nyss att det var lördag! Just nu har ni dag och vi har kväll! Nu är vi alltså i Shanghai: Här befinner vi oss tillsammans med mer än 23 miljoner andra människor. Vi, på vårt hotell 25 våningar högt, en liten plätt i jämförelse med storleken av Shanghai - mer än halva Skånes yta. Att det myllrar av människor och att trafiken är intensiv, det förstår ni nog.

Men, jag tänker börja med förmiddagens besök i den staden Luzhi. En mysig mindre stad? med gamla kvarter och gränder. Betala inträde och du får ströva omkring bland gränderna och alla marknadsstånd. Först var vi kulturella och besökte ett gammalt munkkloster med dess trädgård. Magnolia, Forsythia  och nu även andra träd och buskar blommade. Nu vet vi också hur ett GinkoBiloba-träd ser ut!

En tur med båt på kanalerna, Luzhi kallas för Kinas Venedig. En glad äldre kvinna var vår skeppare och under färden sjöng hon gamla något entoniga kinesiska sånger. Korten ikväll visar lite av detta occh mannen i röd tröja, är Bertil, vår mycket kunnige färdledare från Skåne.

Lunch med pinnar och bussen styrde mot Shanghai, en färd som skulle ta 1,5 - 2 timmar. Allt beroende på trafiken! Det blev nog närmare två timmar. Speciellt när bussen endast kunde förflytta sig en meter i taget.

Här sitter jag nu på tionde vårningen och skriver. Trafiken är intensiv utanför men vyn över staden otrolig. Sängarna verkar vara mjukare här och om man ligger i badkaret, kan man se TV genom ett fönster! Inte utifrån så att säga men det är ett stort fönster från badrummet in till rummet!!!! Man kan dra för ett draperi om man vill. Att någon tittar in utifrån, är nog omöjligt! Ha en trevlig helgt! I morgon skall vi upp på TV-tornet och se på utsikten!! 

fre, 2012-03-30

 

Fredag den 30 mars och vi befinner oss i ett regnigt Suzhou. Tur nog har vi inte varit ute och promenerat alltför mycket så det är ingen fara. Man är väl inte gjord av socker, som en annan norrlänning sa med bred norrbottnisk dialekt. 
 
Vi kom hit igår kväll. Försökte at skriva då men nätet ville inte fungera. Skriver istället nu, går ner till lobbyn ikväll och kopierar in texten. Där finns WiFi. Hoppas det fungerar.
 
Gårdagens händelser har ni ju inte fått raport ifrån, därför nu en snabbrapport från Peking:
 
Himmelska fridens torg - jättestort
Kön in till Maomusieleét - kilometerlång
Förbjudna staden - enormt stort
Cykelriksha genom hutongerna - små, smala gränder och korsande trafik, nervpirrande.
Lunch hemma hos en familj - trevligt
Snabbtåg till Suzhou - Fint tåg men bara ett snabbtåg och inte ett snabbsnabbtåg. Tillräckligt ändå att susa fram i ca 300 km/h.
 
Idag alltså en regnig dag i Suzhou. En stor stad enligt våra mått mätt men kanske mer överskådlig. Vi har tittat på Nätmästarens Trädgård  som ingår i världsarvet. Magnolian blommade vackert, kära granne, i flera olika färger. Inspirationen flödade och massor med ideér föddes. Varför inte gräva bort all gräsmatta, göra konstgjorda sjöar och låta sten och stenar bli en del av trädgården.
 
Dagen fortsatte på ett silkesspinneri och ett silkesbroderiinstitut. Där går man fram, ser kvinnor vid de stora maskinerna plocka fram tråden från kokongerna. Eller, ibland plocka bort larven som finns inuti. Raska fötter och raska fingrar, vilket tålamod! 
 
Samma tålamod fanns hos kvinnorna och faktiskt två unga män  som broderade med den tunna, tunna tråden de mast fantastiska motiv i ett flertal färger. En del av satt vid en vävstol och med små spolar och nålar åstadkom underbara motiv! Man kan bara beundra dem där de satt i en för oss svenskar icke ergonomisk miljö. 
 
Nu väntar bussen och vi skalll åka någonstans och inta vår middag, I morgon besöker vi en ny ort och fortsätter vidare mot Shanghai! Ha det gott!
ons, 2012-03-28

Idag har vi vandrat på muren!!! Tyvärr kan man inte se den från månen. Det är en skröna enligt vår historiker som uppkom i slutet av 1700-talet.  Vi och många andra vandrade uppför den restaurerade muren i ett ganska så blåsigt väder och en temperatur om ca +10 grader C.

Visst har vi det bekvämt! Stiger upp på morgonen,äter vår frukost och sätter oss i bussen! Sedan börjar äventyret, ja redan i bussen. Där sitter jag med knäppta händer och hoppas att cyklister och gångare skall klara sig i den hetsiga morgontrafiken. Glad att inte bilarna kör in i varandra. Det är ibland bara ett  "dasspapper" emellan som käre maken brukar säga.

Idag har vi också sett tjusiga ting. Cloisonné på ett ställe , hela tillverkningsprocessen. Skulle gärna vilja ta med mig en stor vas hem. Den skulle passa utmärkt utmed vår tjäljstensspis. Handbagage? Övervikt? Den var ungefär 80 cm hög?

På ett annat ställe Jade. Tillverkningsprocessen och därefter en lång promenad genom den stora försäljningslokalen för att till sist nå restaturangen för lunch.

Promenerat efter andevägen som leder till Minggravarna, en skön promenad före lunch. Vad vi äter , med pinnar, förstår ni nog. Längtar nästan efter sill och potatis.

Ikväll har Ingvar beställt kläder av en lokal skräddare. Vi har packat inför morgondagen. Himmelska Fridens torg, Förbjudna staden och en familj kommer att få besök. De ska visa hur man gör dumplings och vi skall äta detta till lunch. Cykelriksha och snabbtåg, två färdmedel förutom bussen såklart, kommer vi att få åka.

I morgon kväll blir det nog inget inlägg. Klockan fyra går vårt tåg till Suzhou, dit vi kommer sent på kvällen. I morgon är första delen av vårt besök i Peking alltså till ända. Hit återvänder vi den 7 april.

Två särskilda hälsningar till några av er:

Evy och Torsten: Ett par i vår grupp reste i höstas till Turkiet. Resan hette om jag inte minns fel: Antikens väg? eller något liknande. Förstod att det var samma resa som ni skall göra. Mycken historia. De var väldigt nöjda.

Gunnar och Gunnel: Samma par berättade också att de varit bosatta i Vingåker men flyttat ut på landet. Det kände till er?! Dottern i familjen var i ungefär samma ålder som Anna. Tomas och Laila Andersson hälsade till er!

Detta får bli allt för ikväll. I morgon en intensiv dag och vi hörs när tillfälle ges! Ta hand om varandra!

 

 

tis, 2012-03-27

 

Go´kväll på er alla! Ännu en dag i den stora staden Peking. Sommarvärme, +25 grader, och vi svettas. Befolkningen däremot går fortfarande omkring med vinter kläderna på och ser lite frågande på oss. Som sagt, som en kollega mycket riktigt sa, det är svårt att inte visa att man är turist här i landet.

Dagen idag en lika händelserik dag som igår. Vi har sett pandorna på Zoo, ett av alla sommarpalats, en stor marmorbåt, musslor och äkta sötvattenspärlor, OS-arenor på  håll, Fågelboet och ätit kinamat med pinnar.

Nu vet  vi också allt om ärkekejsarinnan Cixi, systersonen - den näst siste kejsaren - och den siste kejsaren. Har inte sett filmen med samma namn men nu måste vi göra det!

Blivit erbjudna att köpa "Lolexklockor" (Rolexklockor) till mycket förmånliga priser, äkta pärlhalsband med 30% rabatt, kepsar och väskor. Själv blev jag erbjuden av en energisk försäljare på "pärlaffären" att köpa ett halsband med äkta svarta pärlor till det fantastiska priset av 5000 yuan (ca 5000 Skr). På lappen stod det 17000 yuan. Kanske dumt att jag inte köpte. Det var snyggt,  de är sällsynta och det klädde mig!

Ikväll har vi varit på en föreställning med Pekingoperan. Konstaterade dock att opera kan betyda olika. Förväntade vi oss en opera enligt svensk förebild, då hade vi blivit besvikna. 

Nu är det dags för sängen igen. I morgon bland annat kinesiska muren. Vi går mycket, långa sträckor och ni skall veta att jag är glad över att jag tog med stavarna! Att gå över gatan är också ett äventyr. Vi bor nära en stor fyrfilig gata och ibland måste vi korsa den. Här gäller det livet. Att gå över ett övergångsställe är ingen garanti. Här tutar man och kör. Du kan bli fast mitt i gatan med bilar körandes på  bägge sidor om dig.

Nu tränar käre maken sin axel och jag skall avsluta detta inlägg. Hoppas vi har bättre tur med biolderna ikväll och får med de vi valt ut! Ha det gott! Vi hörs!

mån, 2012-03-26

Vilken dag eller dag-natt-dag? Just nu finns det inget mer hägrande än en säng och en god natts sömn! Klockan här i Peking är 20.21 och hemma i Sverige, har eftermiddagen bara börjat. Nyss druckit eftermiddagskaffe kl.14.00 kanske?

Javisst är man trött efter allt det händelserika som hänt. Resan började igår kväll. Middag på planet och sen försöka sova. Någon sömn blev det inte direkt men kroppen fick i varje fall vila. Klockan två på natten väcktes man, frukost och samla ihop sig. Käre maken tittade på klockan när jag väckte honom, vände på huvudet och sa med bestämd röst att planet inte skulle landa ännu förrän om sex timmar. Det är tidsskillnaden det!

Nu är i varje fall dagen till ända. Dags att summera dagens händelser och lägga sig till ro. I morgon väcks man klockan åtta och enligt reseledaren Bertil, är det en av få sovmorgnar.

Mycket att se och mycket att uppleva. Möttes på förmiddagen av ovan nämnde Bertil, en buss och en liten glad kines med ett mycket krångligt namn. Han kallas för Bath. Det är han som fixar och donar. Räknar in oss och håller koll på oss. Bertil är historikern som kan det mesta om Kinas historia. Artiklar som skrivits om detta stora land finns i NE skrivna av honom.

Lunch med allehanda kinesiska rätter på en mongolisk restaurang, mycket gott. Därefter med buss ut i den intensiva trafiken i en stor stad som kommunmässigt är lika stort som Västergötland. Nitton miljoner invånare, det ni!
Målet var en stor park, 1,5 x 1,5 km, och Himmelens tempel.
Det som fascinerade mig mycket vara alla gamla människor, eller skall man kanske säga pensionärer som oss, som satt i olika grupper spelandes schack eller kort. Det var kraft i dessa damer och herrar må ni tro , när korten "slängdes" ner på duken.
Nu har vi varit ute och ätit en härlig middag och jag har druckit öl! Gillar ju inte denna dryck egentligen men denna var god! Vi fick prova på ett tjugo-tal olika rätter och vi åt med pinnar!!!

I morgon en ny spännande dag och det skall bli varmt! Uppemot tjugo grader! Ha det gott och God Natt!

Tags:

sön, 2012-03-25

God Morgon! Svårt att sova i natt men det är väl det som kallas resfeber? Nu är det inte många timmar kvar. Väskorna är packade i ordets rätta bemärkelse. Nu får vi inte ner något mer. Hade en idé om vad jag skulle ha med, vad som passade till vad och vad som kunde kombineras. Saknar dock den där sjalen som jag lade fram för några dagar sedan, nu helt försvunnen.  

Att något så banalt kan ta ens tankar i besittning. Letar, funderar och risken är den att sjalens försvinnande gör att jag glömmer något annat viktigt! Det finns vackra sidensjalar i Kina men just den där sjalen, inköpt på en av mina små favoritbutiker i närheten av sommarstugan - borta!

Nu gäller det att samla tankarna för at inte tappa bort sig helt. Detta får alltså bli det sista inlägget från Sverige. Hoppas nu att det fungerar så att jag kan hålla er underrättade om hur vi har det under vår rundresa i Kina. Avslutar med bilder av dagen idag. Så här ser det ut just nu i trädgården. Undrar hur långt våren kommit när vi återkommer.

 

lör, 2012-03-24

Dan före dopparedan, nej inte julafton med väl avresedagen. Här har förberedelserna varit i gång under större delen av dagen. Mycket skall ordnas, larmet, blomvattningen, bankärenden, uppehåll med tidning och mycket annat. Förhoppningsvis har vi allt under kontroll nu. Pass, valuta och biljetter framtagna. Skulle vara snopet om vi står på flygplatsen och glömt dessa???

Kopplade i varje fall av igår med att se Skavlan på TV. Blev faktiskt mycket imponerad av  Anja Pärsson. Hon ville inte bara bli bra utan faktiskt bättre och bäst! En strävan god som något annat men alla kan nog inte vara så fokuserade. Åtminstone stämmer det inte på mig. En del saker är jag bra på, en del annat vill jag bli bättre på men bäst?

Känner mig själv någorlunda bra och vet att en sak är jag urusel på - packa!! Beundrar de människor som reser med en liten väska och verkar klara sig med det lilla de packat ner. Börjar alltid några dagar i förväg och lägger allt i en stor hög. Plockar bort, lägger till allt eftersom. Försöker tänka klokt. Kollar  väderleksförhållandena på orten. Trots all research, som man säger på engelska,  vill det sig inte riktigt. 

Idag har jag packat min resväska och blev mycket lycklig över att det blev ett tomrum! Tyvärr, den känslan varade inte länge. Det blev mer och mer och mer..........Orkar knappast lyfta ner den från sängen.

Nu får det bli som det blir. Man kan inte alltid vara klok och förståndig. En dag kanske jag lär mig och om jag inte gör det - må det få vara! Ha det gott!

 

 

fre, 2012-03-23

Sociala medier i all ära, bra eller inte bra, det kan man kanske diskutera. Om man ser det utifrån synpunkten, ett sätt att kommunicera med andra, då fyller det ju sin funktion. Med hjälp av modern teknik verkar det som om möjligheterna är outgrundliga.

Skönt med tanke på de människor som förlorat någon färdighet. Enkla exempel på detta är  t ex sin syn, hörsel och rörelseförmåga. Kommer dock aldrig att glömma de två äldre dövblinda damerna, som träffades på en julfest. Deras kommunikation var helt fascinerande och trevligt hade de! 

Kommer hellre aldrig att glömma bilden av en hörselskadad man försöka kommunicera med min stora barns pappa. En icke-seende och en döv?

Men vi alla andra kan ju förutom tal även använda av oss av miner, tecken som hemliga signaler. Det gör vi kanske ibland med nära och kära. Själv hade jag en särskild överenskommelse med en elev i klassen. När jag ville att han skulle prata med mindre bokstäver så att säga, lyfte jag diskret på min glasögon och tittade på honom. Han tystnade direkt! Glad över att jag inte nämnde hans namn.

Ibland känner man kanske inte till de hemliga signalerna. Fick veta genom mitt  arbete som lärare bland unga som kommit på kant med livet, att om jag stod i ett viss hörn på stan, betydde det att jag ville köpa narkotika! Kanske något i samma stil som mannen, som satte sig på ett armstöd på en bänk på Centralen. Efter en stund kommer en gubbe fram och frågar. "Går det bra med vanligt brännvin?"

Vad lär man sig av detta? Jo, gör inget konstigt när du går på stan. Hålla armarna tätt intill kroppen, rikta blicken rakt framåt och för allt i världen, stå inte eller sitt inte still på samma ställe! Bäst att hålla sig inne denna fredagskväll! Ha det gott!

 

 

 

tors, 2012-03-22

Gubben står pall i alla väder. Gubben i Åsa har även klarat denna vinter. Men så är han gjord av ek. När vårsolen blir lite varmare får man stryka på han lite linolja och balsamterpentin  att den klarar en vinter till.

Bilden tagen med Panasonic Lumix DMC-T27 idag.

En hälsning til Webbdesignern från en nöjd Bloggare.

tors, 2012-03-22

Tack alla ni som hittat hit! Trevligt att få respons och även kloka råd! Måste bara få berätta om två härliga samtal idag. 

Ringde min kära moster för att tala om att vi skulle resa bort. Det blev lite tyst i telefonen och men till till slut sa den enligt mig mycket kloka åttiosjuåriga kvinnan. "Vad är det som har hänt där då?" Ja, det kan man ju undra. Vi är ju inte där ännu! I slutet av samtalet kom hon på det. "Muren håller ju på att rasa, så gå i mitten!"

Mitt andra telefonsamtal gick till min kära kusin som berättade för mig om ett samtal hon fått dagen innan. Hon blev uppringd från Indien. Mannen var mycket ivrig och poängterade att samtalet var "Urgent", viktigt. Den fortsatta konversationen fortsatte på engelska, som ni kanske förstår, men här får ni en översatt version.

Mannen pratade på med en enorm svada. Till slut hörde min kusin ordet "computer". När han äntligen var tyst en sekund, kunde hon svara honom:

- Jag har ingen dator

- Vad!

Hon upprepade att hon inte hade det och mannen frågade med förvånad röst  om hon då hade en laptop! Svaret  blev givetvis nej från hennes sida. Då höjs mannes röst i falsett:

- Har du ingen dator! Vad i hela friden gör du då hela dagarna? Eller är du fattig?

Min kära kusin svarade då mycket artigt men med skärpa i rösten att hon absolut inte hade någon skyldighet att lämna sådana upplysningar till honom. Adjö!

Vad kan man dra för slutsats av detta. Kan det vara att människor i Indien tror att alla svenskar har en dator eller är det så att alla i Indien har en dator? I varje fall en lustig konversation mellan I-land och U-land! 

En bild från nuet i global värld! Avslutar detta inlägg med en bild från dagen idag för att testa om jag kan överföra bilder från min  IPhone till bloggen! Ha det gott!

 

Sidor